Lease Je Uitzendbureau

7 belangrijke weetjes van de afgelopen dagen voor ondernemers

miniUitzendbureau - weetjes voor ondernemers
Overzicht van 7 belangrijke weetjes voor ondernemers zoals deze de afgelopen week in het nieuws verschenen zijn.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Overzicht van 7 belangrijke weetjes voor ondernemers zoals deze de afgelopen week in het nieuws verschenen zijn.

Corona geeft digitalisering van banken een boost

Grootbanken waren toen de crisis uitbrak totaal niet klaar voor een kantoorloos en digitaal bestaan. Nu moeten ze vliegensvlug enorme stappen zetten, met hulp van fintechs.  Deze logge organisaties kunnen opeens snel schakelen als het pijn doet.’

Er loopt nog altijd veel personeel rond, IT-systemen zijn vaak nog even inflexibel en verouderd als tien jaar terug en er is nauwelijks inzicht in de klant en zijn gedrag. Van grote beloftes, waarin de bank een digitaal ecosysteem is, kwam in de praktijk vaak weinig terecht. Toen de coronacrisis dan ook uitbrak, waren de grootbanken nog lang niet klaar voor een kantoorloos en digitaal bestaan

Verder hebben Europese banken het drukker dan ooit. In maart verstrekten ze €118 mrd aan leningen aan bedrijven, grofweg tien keer zoveel als wat die bedrijven in de afgelopen jaren maandelijks afhaalden aan het bank- loket. Elke menselijke handeling die uit dat proces kan worden gesneden telt.

De banken zullen de crisis gaan voelen, dit zijn de 4 pijnpunten:

  1. Olie

Nederlandse banken lenen relatief veel geld uit aan de olie-industrie. Bij ABN Amro en ING is deze sector zelfs goed voor 4% van het leningenboek. Dan gaat het om bedragen van respectievelijk bijna €14,5 mrd en €39 mrd, blijkt uit cijfers van kredietbeoordelaar Moody’s.

  1. Midden- en kleinbedrijf

Kleinere bedrijven zijn in tijden van crisis vaak kwetsbaarder dan grote ondernemingen. In het mkb zijn er genoeg bedrijven die weinig marge maken. Uitstel van betalen is nu fijn, maar kan in de toekomst nog steeds een te grote strop betekenen. Hieruit kan ook nog veel schade gaan komen bij de banken.

Bij Rabobank staat maar liefst zo’n 22% van de leningen uit bij het mkb, blijkt uit een rapport van Moody’s. Van de Europese grootbanken is dat met stip het hoogste percentage. Bij ING is dat maar 5%, ABN zit daar tussenin met zo’n 16%.

Uiteraard geldt ook hier dat de risico’s sterk verschillen per bedrijf. Het gevoeligst voor de crisis zijn onder meer de horeca, bedrijven die het van toerisme en reizen moeten hebben en detailhandelsbedrijven die geen voedsel verkopen.

  1. Financiële markten

Door de enorme volatiliteit op de financiële markten de afgelopen maanden zijn ook de handelstakken van banken kwetsbaar. De aandelendesks en de afdelingen die hedgefondsen van dienst zijn, zagen hun inkomsten met 99% inzakken, omdat ze verkeerde posities hadden ingenomen. ABN Amro meldde al een verliespost van €180 mln op één enkele klant van de afdeling clearing. Het ging om een uitzonderlijk geval, maar meer ongelukken worden niet uitgesloten in deze tak.

  1. Vastgoed

De vorige crisis gingen banken vooral het schip in met hun enorme blootstelling aan de commerciële vastgoedmarkt. Banken staan er deze keer beter voor dan in 2007 kijkend naar de vastgoedsector. Ze hebben minder geld uitstaan bij vastgoedpartijen, zijn kritischer op het type vastgoed, en eigenaren moeten tegenwoordig meer eigen geld meebrengen.

Hoeveel is de Nederlandse Economie gedaald?

De Nederlandse inkoopmanagersindex is gedaald van 50,5 in maart naar 41,3 in april, de sterkste daling ooit in één maand tijd. Maar de index voor de hele eurozone ging in dezelfde periode nog veel harder onderuit: van 44,5 naar 33,4.

De industrie scoort in álle andere landen binnen de eurozone slechter dan in Nederland. In Ierland en Duitsland valt de schade nog enigszins mee. Hier komen de inkoopmanagersindices uit op respectievelijk 36,0 en 34,5. Frankrijk, Spanje, Italië en Polen doen het veel slechter. Voor deze landen rollen er scores uit van rond de 31.

Verder blijkt dat de werkgelegenheid in de Nederlandse industrie stevig onder druk staat. De deelindex voor de werkgelegenheid slonk van 49,0 in maart naar 39,9 over april. Sinds juli 2009 zijn de personeelsbestanden niet zo snel gekrompen. Het is een signaal dat ondernemers verwachten dat de coronacrisis langer dan een paar maanden tot problemen leidt. Tot voor kort deden ze er nog alles aan om aan personeel te komen.

Miljoenenverlies voor PostNL ondanks bezorgrecords

PostNL heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een lager bedrijfsresultaat geboekt. De onderneming had in januari en februari last van een lager postvolume en een slechts licht stijgende vraag naar pakketbezorging, blijkt uit de gisteren bekendgemaakte resultaten over het eerste kwartaal.

Sinds de uitbraak van het coronavirus, medio maart, is de vraag naar pakketten en particuliere post in Nederland en België sterk aangetrokken. De onderneming profiteert vooral van de hogere omzetten van webwinkels.

Pakketbezorging brak vanaf medio maart alle records. PostNL en DHL, die samen 90% van de Nederlandse markt in handen hebben, hebben enkele duizenden extra arbeidskrachten aangetrokken om alle aangeboden pakketten zonder veel vertraging te kunnen bezorgen.

Die recente omslag op de pakketmarkt is slechts voor een klein deel terug te zien in de omzet- en winstcijfers van PostNL over het eerste kwartaal. De omzet steeg met €17 mln, tot €701 mln. Het bedrijfsresultaat halveerde tot €15 mln. Er was een nettoverlies van €12 mln, tegen een winst van €6 mln een jaar eerder.

KLM heropent aantal Europese routes, verplicht mondmaskers

KLM is gisteren begonnen met het langzaamaan weer opstarten van zijn Europese netwerk. De luchtvaartmaatschappij gaat dagelijks op acht bestemmingen vliegen die door de uitbraak van het coronavirus en de daaruit voortvloeiende reisrestricties tijdelijk waren opgeschort.

In eerste instantie zullen de vluchten naar Barcelona, Madrid, Rome, Milaan, Boedapest, Praag, Warschau en Helsinki worden hervat. Het gaat daarbij om dagelijks één vlucht. In de komende weken zullen daar geleidelijk aan bestemmingen aan worden toegevoegd. Welke dat zijn, hangt af van de maatregelen die landen nemen en zal per week worden bepaald.

Met de bestemmingen die vanaf gisteren aan de dienstregeling zijn toegevoegd, ligt het aantal vluchten in mei op 15% van de hoeveelheid voor de uitbraak van het coronavirus. Op een aanzienlijk deel van de intercontinentale vluchten van KLM worden op dit moment alleen nog maar goederen vervoerd.

De luchtvaartmaatschappij maakte ook bekend dat passagiers vanaf 11 mei op alle KLM-vluchten een mondmasker moeten dragen. Deze worden ook bij het boarden verplicht. KLM zegt ervan uit te gaan dat passagiers hun eigen gezichtsbescherming meenemen. De maatregel zal in eerste instantie gelden tot 31 augustus, maar voortschrijdend inzicht kan hier nog verandering in brengen.

Knipprotocol moet klanten en kappers straks beschermen

De gedwongen sluiting hakt er stevig in bij kapperszaken en wanneer ze weer open mogen, is nog niet bekend. De sector heeft inmiddels richtlijnen opgesteld voor veilige knipbeurt.

Bijna drie op de vier kapsalons in Nederland hebben liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis, stelt branchevereniging Anko. ‘Er zijn meerdere faillissementen bekend, het exacte aantal weten we nog niet’, aldus woordvoerder Gonny Eussen. ‘Elke week vallen er kapsalons om.’ Volgens haar konden de kappers de eerste maand nog overzien, maar hakte de tweede maand van gedwongen sluiting erin. ‘De wanhoop slaat toe voor de Nederlandse kappersbranche, waar in totaal 50.000 mensen (6000 werkgevers, 24.000 werknemers, 20.000 zzp’ers) werkzaam zijn.’

Stop5GNL wil dat rechter uitgifte 5G-frequenties stopt

De uitrol van het nieuwe 5G-netwerk is een ‘onethisch experiment’ met de gezondheid van burgers. Dat stelde de stichting Stop5GNL maandag 4 mei bij een kort geding voor de rechtbank in Den Haag.

De stichting, die is opgericht door een aantal bezorgde burgers, eist dat de overheid de voor juni geplande veiling van frequenties voor de 5G-technologie afblaast. De gevolgen van elektromagnetische straling op de gezondheid van burgers zouden onvoldoende zijn onderzocht. 

Zo zou er door de overheid te eenzijdig worden gekeken naar het effect van opgewekte straling door warmte, terwijl andere potentiële effecten worden genegeerd.

De rechtbank doet over drie weken uitspraak.

Bron: Financieel Dagblad zaterdag 2 mei tot dinsdag 5 mei 2020

Nieuwsgierig geworden?

Bent u voor uw onderneming op zoek naar een oplossing om kosten te besparen bij het inhuren van extra personeel?

Bent U benieuwd of dit concept voor u voordelen kan hebben en kosten kan besparen?

Lees meer over de voordelen op onze website, of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Misschien ook interessant

miniUitzendbureau - belangrijkste 8 gebeurtenissen
Algemeen

Belangrijkste 8 gebeurtenissen

miniUitzendbureau nieuwsoverzicht van belangrijkste 8 gebeurtenissen met betrekking tot de huidige Coronacrisis van de afgelopen dagen voor ondernemers dinsdag 26 mei 2020.