Lease Je Uitzendbureau

Overzicht berichten corona crisis voor ondernemers van de afgelopen dagen

miniUitzendbureau - overzicht berichten corona crisis
Ook deze week plaatsen we weer een overzicht berichten met betrekking tot de corona crisis die vooral van toepassing zijn op ondernemers.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Berichten overzicht voor ondernemers

Ook deze week plaatsen we weer een overzicht berichten met betrekking tot de corona crisis die vooral van toepassing zijn op ondernemers.

 1. Deel werkgevers dreigt coronasteun te moeten terugbetalen

Bedrijven die loonsubsidie hebben gekregen in de coronacrisis moeten er in sommige gevallen rekening mee houden dat ze een deel, of zelfs alle overheidssteun moeten terugbetalen. Daarvoor waarschuwen fiscalisten van KPMG Meijburg & Co. Zij spreken van een ‘grote fout’ in de zogeheten NOW-regeling.

Het gaat om bedrijven die in januari incidenteel loon hebben uitbetaald, zoals een dertiende maand. Zij krijgen te maken met een terugvordering zodra het UWV de definitieve loonkostensubsidie vaststelt. Belastingadviseurs Olaf Leurs en Tijs van Ruitenbeek van Meijburg zien risico’s voor een groot aantal bedrijven. In meer dan 20% van de loonaangiftes die Meijburg voor zijn klanten doet, zitten incidentele extra’s.

De oorzaak van de problemen is dat de totale loonsom in januari het ijkpunt is van de voorlopige coronasteun, dus inclusief incidentele uitkeringen. Als achteraf blijkt dat de loonsom in maart, april en mei lager is geweest, vordert het UWV automatisch loonsubsidie terug. Ook al wordt die daling veroorzaakt door het achterwege blijven van incidentele beloning.

Concreet betekent dit voor bijvoorbeeld een werkgever met een omzetdaling van 40% die in januari €500.000 aan gewoon loon heeft uitbetaald en €400.000 als dertiende maand heeft uitgekeerd, dat hij de voorlopige overheidssteun van bijna €1 mln volledig moet terugbetalen. Zonder de dertiende maand in januari of een andere bijzondere beloningen zou deze werkgever iets meer dan zeven ton loonsubsidie hebben gekregen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt het probleem op de radar te hebben en dat er wordt nagedacht over een eventuele oplossing.

 1. Ontslagboete

Minister Koolmees van Sociale Zaken vindt dat bedrijven die noodsteun blijven ontvangen om de coronacrisis door te komen voortaan geen boete van 50% meer hoeven te betalen als zij werknemers ontslaan. Vakbonden en oppositie zijn woest. Dat belastinggeld dient om banen te behouden, niet om te schrappen vinden zij.

 1. Coronacrisis indirecte bedreiging voor essentiële softwaresystemen’

Coronacrisis ondermijnt betrouwbaarheid en beschikbaarheid van essentiële systemen.

Veel bedrijven laten hun software ontwerpen en onderhouden door softwarehuizen.

Maar de voorspelde faillissementsgolf zou ook softwarehuizen kunnen raken.

Als softwarebedrijven omvallen, kan dat ‘catastrofale gevolgen’ hebben voor de afnemers. Aan de basis van dit risico ligt het zogeheten ‘Nebula-arrest’ uit 2006 van de Hoge Raad, zegt auteursrechtadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm. Daarin is bepaald dat faillissementscuratoren alle lopende overeenkomsten met de boedel mogen opzeggen. Dat arrest is sindsdien weliswaar genuanceerd met nieuwe jurisprudentie, zegt Alberdingk Thijm, maar in beginsel geldt de uitspraak ook voor softwarelicentie-, hosting- en Software as a Service-overeenkomsten.

 1. Coalitie werkt aan noodsteun à la carte in tweede ronde

Meer maatwerk, dat willen de coalitiepartijen in de tweede ronde noodsteun voor bedrijven. Waar de eerste ronde noodgedwongen een confectiepak was voor iedereen, moeten ondernemers in de tweede ronde meer keuze krijgen.

‘Een volgend pakket moet meer maatwerk bieden, toegesneden op de verschillende situaties waarin bedrijven verkeren’, zegt VVD-Kamerlid Judith Tielen. ‘Dan kunnen ondernemers kiezen wat het beste bij hen past.’ Afhankelijk van of zij voorlopig nog niet open mogen, met aanpassingen vrijwel weer normaal aan de slag kunnen, of met grote aanpassingen op halve kracht moeten opereren.

Onzekerheid
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken werkt met collega’s in het kabinet en sociale partners aan een tweede pakket met noodsteun om bedrijven door de coronacrisis te helpen. Dat kan niet te lang meer op zich laten wachten. Het is bijna half mei en de huidige ronde loopt eind deze maand af. Bedrijven willen weten waar zij de komende maanden aan toe zijn.

 1. Corona is eerste echte test voor private financiers Europa

Private schuldfondsen hebben enorme hoeveelheden geld op de plank om uit te lenen. Het overeind houden van bestaande klanten staat nu voorop, maar voor de specialisten in noodlijdende bedrijven kan corona een buitenkans worden.

Het is nog wat vroeg om harde uitspraken te doen over de uitslag, maar duidelijk is dat het virus zich ook in dit deel van de financieringsmarkt hard laat gelden. Veel bedrijven hebben op korte termijn liquiditeit nodig, en op de langere termijn dreigt een golf aan faillissementen. Kredietbeoordelaars en analisten hebben hun prognoses voor betalingsverzuim fors opgeschroefd.

Dat levert een interessante spagaat op. Direct lenders hebben enerzijds hun handen vol aan hun bestaande portfolio. Anderzijds biedt een crisis mogelijk ook kansen, nu kredietverschaffers in onderhandelingen een stuk sterker staan ten opzichte van leningnemers. Maar voor nieuwe transacties is er bij veel partijen nu even een stuk minder tijd en aandacht. Bijna een kwart van de door direct lenders gefinancierde bedrijven zit zwaar in de problemen door de coronacrisis. Omzetten zijn ingestort, waardoor schulden extra zwaar wegen.

 1. Een sneltest, een desinfectiespray: Luchthavens proberen alles om quarantaine te voorkomen

Steeds meer landen eisen van buitenlandse luchtreizigers dat ze twee weken in zelfquarantaine gaan.

De maatregel, bedoeld om het coronavirus terug te dringen, zal het herstel van de luchtvaartsector verder vertragen.

Luchthavens zoeken naar alternatieve oplossingen, ook om straks weer grotere aantallen reizigers te kunnen verwerken.

Brancheorganisatie ACI raamt de schade van corona voor luchthavens dit jaar op $97 mrd.

 1. Zorgen over veiligheid Schiphol

Joost van Doesburg, campagneleider Schiphol bij FNV, maakt zich ernstige zorgen over de veiligheid van de werknemers als Schiphol weer gaat opstarten. De eerste dagen na de uitbraak van het coronavirus in Nederland verliepen volgens hem niet goed. Er stonden tot ver in maart massa’s mensen te dringen bij de bagagebanden op Schiphol. Beveiligers moesten reizigers fouilleren, met alleen handschoentjes als bescherming. ‘Naar ons idee waren veiligheidsmaatregelen te laat en te gering.’

Schiphol nam diverse maatregelen na de toespraak van premier Rutte op 15 maart. Vanaf 26 maart nam het ook aanvullende maatregelen voor het beveiligingspersoneel. Beveiligers staan nu op grotere afstand van de reiziger en er zijn extra schoonmaakploegen ingezet.

Vanaf medio april geldt dat reizigers uit een hoog risicogebied een gezondheidsverklaring moeten laten zien. Ook worden reizigers uit die regio’s dringend verzocht om twee weken in quarantaine te gaan.

‘Het gebruik van mondkapjes zal de norm en de praktijk worden’, zegt een woordvoerder van Schiphol. ‘KLM heeft dat verplicht gesteld tijdens het boarden en aan boord.’

Vakbondsman Van Doesburg blijft kritisch. ‘We zien toch nog vier mensen in een auto zitten of in een hokje staan. We willen als FNV dat de arbeidsinspectie de werkomstandigheden komt controleren. Dat moeten niet de gemeentelijke boa’s doen.’ Het grootste risico lopen volgens hem beveiligers en het afhandelingspersoneel dat minder valide passagiers uit het vliegtuig moet helpen.

 1. Beursorganisator RAI wil weg uit ‘evenementenhoek’ van coronamaatregelen

Beurs- en congrescentrum RAI heeft een plan om weer open te gaan, maar groen licht ontbreekt nog.

De directie en de koepel voor beursorganisaties hopen dat de overheid het beleid voor grootschalige evenementen herziet.

Zo moet ‘onnodige economische schade’ worden voorkomen, aldus ceo Paul Riemens.

 1. Coronacrisis dwingt ABN Amro tot aanpakken zwakke zakentak

ABN Amro gaat kritisch kijken naar de zakentak van de bank, alle opties liggen volgens de nieuwe ceo op tafel. Analisten gaan er ervan uit dat de bank flink zal snijden in de grootzakelijke tak. De zakenpoot van de ABN Amro was goed voor €804 mln van de €1,1 mrd die de bank in de stroppenpot stopte het eerste kwartaal.

ABN Amro leed in het afgelopen kwartaal zware verliezen door de coronacrisis. ‘Alle opties liggen op de tafel’, zegt de kersverse topman Robert Swaak, die pas bij de halfjaarcijfers meer details bekend maakt. In het eerste kwartaal moest ABN Amro voor €1,1 mrd afboeken op kredieten, veel meer dan verwacht. De klappen kwamen vooral hard aan bij de afdeling Corporate and Institutional Clients (CIB), dat maar liefst €804 mln in de stroppenpot stopte. Deze afdeling is goed voor een kwart van de omzet, maar presteert al jaren onder de maat.

Door de hoge voorzieningen boekte ABN Amro voor het eerst sinds de beursgang in 2015 rode cijfers, namelijk een verlies van €395 mln. Voor het hele jaar verwacht de bank €2,5 mrd opzij te moeten zetten om leningen die mogelijk niet terugbetaald worden, op te vangen. Dat is een half miljard meer dan de winst van vorig jaar.

Een frauderende Singapore oliehandelaar en een grote klant van de clearingafdeling waren samen goed voor €460 mln van de verliezen. Daarnaast moest de bank ook voor andere grote klanten in de olie-, gas- en offshoresector geld in de stroppenpot stoppen.

Beleggers dumpten het aandeel woensdag na de teleurstellende cijfers. De koers zakte met 9%. Een aandeel ABN Amro is amper nog €6 waard, een fractie van de €28 begin 2018.

Clearing en de energiesector worden als kandidaten genoemd waarvan de bank afscheid gaat nemen. ‘Stoppen met de clearing-tak heeft voor andere onderdelen niet direct grote repercussies. Maar wie wil zoiets nu in deze tijd kopen?’, zegt analist Bart Jooris van DegroofPetercam. ‘Ook vanuit de duurzame invalshoek ligt stoppen met olie en gas voor de hand, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.’

Roemrucht verleden

Het snijden in CIB ligt gevoelig binnen de bank. Een afscheid van de grootzakelijke ambities, betekent ook een afscheid van het internationale karakter van de bank. Van ABN Amro blijft dan niet meer over dan een simpele Nederlandse bank voor particulieren en het mkb.

 1. Nieuwe problemen voor de ziekenhuizen: een stuwmeer aan patiënten én geldzorgen

Corona lijkt onder controle dus ziekenhuizen hervatten langzaam de reguliere zorg.

Een groot deel van de zorg lag stil, dus duizenden patiënten wachten nu op behandeling.

Ondertussen zijn er ook zorgen over de financiële gevolgen van de coronacrisis.

Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stuurde vorige week een brandbrief naar de Tweede Kamer.

De NVZ wijst erop dat ziekenhuizen niet alleen miljarden minder inkomsten hebben, maar boven op de vaste lasten extra kosten hebben gemaakt: voor de coronazorg, het opschalen van de ic-capaciteit (een extra bed kost €1 mln) en het inrichten van het ziekenhuis voor de anderhalvemeterzorg. Dat zal de komende jaren naar verwachting nog eens €3 mrd kosten. De NVZ wil daarom dat ziekenhuizen sowieso het geld krijgen dat dit jaar voor de zorg beschikbaar was, ook al staat daar minder zorg tegenover dan vooraf was verwacht.

 1. Dit is het moment om fintechs te grazen te nemen’

Onlinebanken kampen met tegenvallers. Hun apps worden minder gedownload en investeerders houden de hand op de knip. Is een overnamegolf op komst? ‘Als ik een bank was, dan wist ik het wel.’ De positie van nieuwe banken staat onder druk door de coronacrisis. De investeerders houden de hand op de knip en kijken alleen nog naar de grote namen en experts verwachten dat niet alle onlinebanken deze crisis gaan overleven. En nu de onzekerheid in de markt toeneemt, worden investeerders nog voorzichtiger. En ook potentiële klanten twijfelen of ze niet beter af zijn bij de bekende instituten. Die zijn wat trager, logger en minder hip, maar ook too big to fail.

23% minder downloads

Nu de wereld er anders voorstaat, is dat direct te zien in het gebruik van de apps van onlinebanken. Onderzoeksbureau Finbold kwam eerder deze maand uit op ruim 23% minder downloads voor Britse neobanken. De cijfers van databasebedrijf Crunchbase laten een vergelijkbaar beeld zien. Starling zag het bezoek met ruim een kwart afnemen, Monzo verloor 10% en N26 sloot afgelopen maand nog net af met een klein plusje. Het Nederlandse Bunq verloor ruim 17% van zijn websitebezoek. 

 1. Koolmees compenseert flexwerkers met €600 per maand

Het kabinet wil flexwerkers die hun baan door de coronacrisis zijn verloren en geen beroep kunnen doen op de bijstand tegemoetkomen met een vast bedrag van €600 per maand. Dat bevestigen Haagse bronnen.

 1. Productiecijfers laten grote verschillen zien binnen Europa

Italië, al vroeg in maart zwaar getroffen door covid-19, zag de industriële productie met 28,4% duikelen. Ierland daarentegen noteerde een plus van 15,5%. Met -0,8% deed de Nederlandse industrie het in ieder geval duidelijk beter dan het gemiddelde.

Duitsland, waar de dominante auto-industrie al snel dicht ging, komt op een min van 11,2%. Het niveau van de industriële productie is terug op het niveau van recessiejaar 2009.

 1. Adyen is meer waard dan ABN Amro en ING samen

Bestaande regels gelden niet voor de fintechsector. Nog geen twee jaar geleden ging betaaldienstverlener Adyen naar de beurs voor €240 per aandeel, woensdag nam het bedrijf de kaap van €1000. Daarmee is het bedrijf meer waard dan ABN Amro en ING samen.

Binnen de banken werd betaalverkeer altijd gezien als suf, saai en stoffig. Totdat Adyen kwam. Het bedrijf maakte het afhandelen van online betalingen eenvoudig, en veroverde onderweg de harten van bedrijven als Ebay, Netflix en Facebook.

 1. Nederlandse economie lijkt minder slecht te zullen scoren dan eurogemiddelde

CBS presenteert vrijdag cijfers voor de groei van het Nederlandse bbp in het eerste kwartaal.

Analisten van ABN Amro, Rabobank en ING verwachten gemiddeld een krimp van 2,2%. Dit zal veel minder sterk zijn dan de gemiddelde krimp in de eurozone van 3,8%.

 1. Vertraging bij keuren coronaleningen voor start-ups

Overheid stelt €200 mln beschikbaar voor snelgroeiende techbedrijven in financiële nood. Hierdoor hebben ruim 1250 bedrijven hebben bij elkaar €630 mln aangevraagd. De overheid heeft een tot twee weken langer nodig om alles te beoordelen.

Bron: Financieel Dagblad van woensdag 13 mei en donderdag 14 mei 2020

Nieuwsgierig geworden?

Bent u voor uw onderneming op zoek naar een oplossing om kosten te besparen bij het inhuren van extra personeel?

Bent U benieuwd of dit concept voor u voordelen kan hebben en kosten kan besparen?

Lees meer over de voordelen op onze website, of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Misschien ook interessant

miniUitzendbureau - belangrijkste 8 gebeurtenissen
Algemeen

Belangrijkste 8 gebeurtenissen

miniUitzendbureau nieuwsoverzicht van belangrijkste 8 gebeurtenissen met betrekking tot de huidige Coronacrisis van de afgelopen dagen voor ondernemers dinsdag 26 mei 2020.