Lease Je Uitzendbureau

De 15 belangrijke Coronaweetjes voor ondernemers

miniUitzendbureau - corona weetjes voor ondernemers
Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Uiteraard zijn ook de gevolgen voor ondernemers enorm. Hierbij een lijst van 15 weetjes voor ondernemers.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Corona en ondernemers

Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Uiteraard zijn ook de gevolgen voor ondernemers enorm. Hierbij een lijst van 15 weetjes voor ondernemers.

 1. Jonge techbedrijven en andere start-ups kunnen vanaf woensdag een noodkrediet van maximaal €2 mln aanvragen bij de overheid. De Europese Commissie is akkoord met de speciale leningen van het Nederlandse kabinet, dat in totaal €100 mln beschikbaar wil stellen.
 2. Limburgse toeleveranciers in de auto-industrie hebben een gezichtsmasker ontwikkeld voor de zorgsector. Sinds twee weken test een aantal ziekenhuizen in Nederland en België prototypes van de gelaatsschermen. 
 3. De NS pleit voor het verplicht stellen van mondkapjes in de treinen. President-directeur Roger van Boxtel roept de regering op daar snel een besluit over te nemen. Tegelijk vraagt de spoorvervoerder uitstel van betaling voor het gebruik van het nationale spoornet. ‘Dat scheelt ons honderden miljoenen.’Van Boxtel zei dat vrijdagavond in het programma Op1. Zonder extra veiligheidsmaatregelen, zoals het massaal gebruik van mondkapjes, kan de NS de komende maanden slechts 25% van de capaciteit van de treinen benutten.
 4. Het aantal crowdfundingprojecten in Nederland daalt. Bij bepaalde platforms is het aantal projecten de helft minder dan gebruikelijk is in deze periode van het jaar. Investeringsrondes zijn kleiner, en het duurt langer voordat ze volgetekend zijn.
 5. Het begrotingstekort loopt dit jaar door de coronacrisis op naar een ongekende 12% van het bruto binnenlands product, overeenkomend met €92 mrd. Dat is de eerste raming van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Daarbij is de voortzetting van steun na 1 juni nog niet meegerekend. Zo’n dramatische omslag deed zich in de recente geschiedenis ook niet eerder voor. ‘Buiten oorlogstijd zonder precedent’, zei Hoekstra na afloop van de ministerraad. ‘Het gros van de economie zit op slot en dat zie je in de cijfers terug’. In de financiële crisis die in 2008 uitbrak liep het tekort op tot maximaal 5,2% of €33 mrd.
 6. Inmiddels wordt gewerkt aan een ‘steunpakket 2.0’ voor na 1 juni.
 7. Ondernemers, bedrijven en zelfstandigen krijgen extra fiscale tegemoetkomingen, besloot het kabinet. Zo kunnen ze verwachte verliezen dit jaar in een fiscale ‘coronareserve’ stoppen. Die kan worden verrekend met de winst in 2019. Normaal kan dat pas bij de aangifte 2020, die in 2021 zou moeten worden ingediend. De ‘coronareserve’ mag niet groter zijn dan de winst van 2019. Gemiddeld levert dat een besloten vennootschap dit jaar €25.000 op in plaats van volgend jaar. De verwachting is dat 125.000 bedrijven hiervan profiteren.
 8. Ook voor zelfstandigen (zzp’er) komt een extra fiscale tegemoetkoming. Tot 1 juni gaat de fiscus ervan uit dat ze ten minste 24 uren per week aan hun bedrijf besteden. Dat is van belang omdat ze alleen gebruik kunnen maken van de zelfstandigenaftrek als ze daarmee 1225 uur per jaar volmaken. Het voordeel is gemiddeld €1800 voor zo’n 40.000 ondernemers.
 9. Voor directeuren-grootaandeelhouders geldt een tijdelijke verlaging van het ‘gebruikelijk loon, waarover de loonheffing geldt, ook als een onderneming minder of geen omzet heeft. Nu wordt het fictieve loon afgeschaald naar rato van het omzetverlies. Het geschatte voordeel is gemiddeld €6200 voor 135.000 ondernemer.
 10. Ook krijgen ongeveer 11.000 dga’s gemiddeld €40.000 belastingvoordeel door uitstel van de wet die excessief lenen van de eigen vennootschap had moeten ontmoedigen. Die gaat een jaar later in, op 1 januari 2023 waardoor ze meer tijd krijgen om schulden aan de eigen vennootschap boven een half miljoen af te lossen.
 11. Het kabinet vergroot tijdelijk ook de vrije ruimte voor onbelaste vergoedingen aan werknemers van 1,7% naar 3% voor de eerste €400.000 van de loonsom.
 12. Tenslotte wordt een aflossingspauze voor hypotheken fiscaal gefaciliteerd. De aflossingsachterstand kan over de resterende looptijd worden uitgesmeerd. Daarvan zouden 60.000 hypotheekhouders profiteren.
 13. Waar is het geluid van de econoom in de coronacrisis? Medici zijn in de coronacrisis nog altijd de belangrijkste adviseurs van het kabinet. Het geluid van economen en andere experts ontbreekt, tot frustratie van ondernemers. De Kamer én medici willen dit veranderen. We komen nu in een fase dat het kabinet niet langer zuiver medische afwegingen moet maken’, zegt hoogleraar bestuurskunde Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen. Ondernemers en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werken aan plannen voor de anderhalvemetereconomie. ‘Dat is een heel ingewikkeld organisatievraagstuk. Hoe richt je het openbaar vervoer in? Hoe kun je ervoor zorgen dat, als winkels en horeca weer openen, mensen zich aan de social distancing houden? Hier kun je kritische geesten uit andere disciplines goed bij gebruiken’, vindt De Vries.
 14. Een aantal geldverstrekkers kijkt door de coronacrisis scherper naar de hypotheekaanvragen van mensen in loondienst. Ze stellen extra vragen om te zien of het inkomen niet in gevaar komt door de crisis. Dit kan ertoe leiden dat hypotheken afgeraden worden. ABN Amro en haar hypotheekdochter Florius vragen expliciet aan klanten of er veranderingen in het inkomen te verwachten zijn door de pandemie. Ze vragen daarbij ook of hun werkgever overheidssteun heeft aangevraagd.
 15. Het aantal werkgeversaanvragen voor NOW-noodsteun van de overheid is na drie weken opgelopen tot ruim 109.000. Uitkeringsinstantie UWV heeft tot nu toe 94.500 aanvragen gehonoreerd en €1,7 mrd uitgekeerd. De gecompenseerde werkgevers hebben samen anderhalf miljoen werknemers in dienst, en verloren gemiddeld een geschatte 72% van hun omzet.

Bron: Financieel Dagblad

Nieuwsgierig geworden?

Bent u voor uw onderneming op zoek naar een oplossing om kosten te besparen bij het inhuren van extra personeel?

Bent U benieuwd of dit concept voor u voordelen kan hebben en kosten kan besparen?

Lees meer over de voordelen op onze website, of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Misschien ook interessant

miniUitzendbureau - belangrijkste 8 gebeurtenissen
Algemeen

Belangrijkste 8 gebeurtenissen

miniUitzendbureau nieuwsoverzicht van belangrijkste 8 gebeurtenissen met betrekking tot de huidige Coronacrisis van de afgelopen dagen voor ondernemers dinsdag 26 mei 2020.