Lease Je Uitzendbureau

Belangrijkste 8 gebeurtenissen

miniUitzendbureau - belangrijkste 8 gebeurtenissen
miniUitzendbureau nieuwsoverzicht van belangrijkste 8 gebeurtenissen met betrekking tot de huidige Coronacrisis van de afgelopen dagen voor ondernemers dinsdag 26 mei 2020.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

miniUitzendbureau nieuwsoverzicht van 8 belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen dagen voor ondernemers dinsdag 26 mei 2020.

Probleemleningen Europese banken lopen op tot ruim €1000 mrd

De rekening voor coronaproblemen loopt snel op bij Europese banken. Nu veel bedrijven en huishoudens niet of nauwelijks meer in staat zullen zijn hun leningen af te lossen, kunnen banken geconfronteerd worden met een ruime €1000 mrd aan probleemleningen.

Dat stelt de Europese Bankautoriteit EBA maandag op basis van een eerste inschatting van de impact van covid-19 op de sector. 

Onlangs werd duidelijk dat ook Nederlandse banken de pijn voelen. Afgelopen week waarschuwde Rabobank nog voor een verdubbeling van de kredietverliezen dit jaar. En ABN Amro houdt er rekening mee meer voorzieningen te moeten nemen dan er vorig jaar aan winst werd gerealiseerd.

De hoeveelheid probleemleningen, of non-performing loans (NPL’s), piekte eind 2014 op 7,1% van het leningenboek. Vervolgens wisten de banken dat percentage – door verkopen of afschrijvingen – terug te duwen tot 3,1 (omgerekend €529 mrd) eind vorig jaar. Die verbetering van deze belangrijke indicator zal nu snel ongedaan worden gemaakt.

Beperktere rol voor accountants bij controle misbruik loonsubsidie NOW

Het kabinet trekt met de NOW miljarden uit om loonkosten te subsidiëren voor bedrijven waar de omzet vanwege corona is weggevallen.

Bij de eerste 113.000 aanvragen is slechts bij 10% een accountantsverklaring vereist, vindt minister Koolmees (SZW).

Accountants zijn opgelucht: zij vreesden schadeclaims, omdat de NOW fraudegevoelig is.

Accountants krijgen een beperktere rol bij de controle op misbruik van loonsubsidiemaatregel NOW dan de beroepsgroep aanvankelijk dacht. Naar het zich nu laat aanzien is bij de eerste 113.000 aanvragen voor loonsteun slechts bij 10% een accountantsverklaring vereist. Accountants reageren opgelucht. Vanwege de fraudegevoeligheid vreesden zij reputatieschade en schadeclaims.

Hoe dat ‘toetsbare kader’ er voor de NOW-maatregel uit komt te zien, is vooralsnog onduidelijk. Vast staat dat er pas een accountantsverklaring vereist is als de eindafrekening hoger is dan €125.000. Dat is slechts in 10% van de aanvragen aan de orde, maar deze groep ontvangt wel ongeveer 66% van het totale voorschot.

Blijft een ondernemer onder €125.000, dan volstaat een derdenverklaring. Valt de subsidie lager uit dan €25.000 dan is een nacontrole zelfs helemaal niet meer vereist. Koolmees houdt wel de mogelijkheid tot steekproeven open.

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) laat weten nog altijd in gesprek te zijn met het ministerie van SZW en uitkeringsinstantie UWV. Daarbij ligt de vraag op tafel wat de accountants straks precies moeten controleren om een verklaring te mogen afgeven.

Jumbo snijdt in personeel, ondanks hoogtij voor supermarkten

Jumbo schrapt 300 van de 1300 banen op zijn hoofdkantoor.

Het gaat met name om managementfuncties en administratieve banen, die worden uitbesteed.

De supermarktketen overwoog de reorganisatie uit te stellen vanwege het coronavirus, maar zet toch door.

Het is een enorme tegenstelling, erkent Jumbo-cfo Ton van Veen. Sinds het uitbreken van de coronacrisis draait de supermarktketen beter dan ooit. Toch schrapt het familiebedrijf bijna een kwart van de banen op het hoofdkantoor in Veghel. ‘De uitbraak van corona maakt dit besluit alleen maar logischer.’

Duitse miljardenredding Lufthansa stuit op weerstand Brussel

De redding van de Duitse Lufthansa heeft veel meer voeten in de aarde dan gedacht.

Na politieke debatten in eigen land over zeggenschap ligt Brussel nu dwars.

Lufthansa zou met staatssteun te machtig worden.

Na wekenlange moeizame onderhandelingen en politieke rumoer is er maandag eindelijk overeenstemming bereikt over de redding van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa met miljarden euro’s aan overheidsgeld. Het wordt verreweg de grootste financiële handreiking tot nu toe in Duitsland aan een individueel bedrijf in de coronacrisis.

Maar de Europese mededingingsautoriteiten liggen dwars. Ze vrezen dat Lufthansa met staatssteun nog dominanter wordt in Europa tegenover bedrijven die hun eigen broek ophouden zoals prijsvechters Ryanair en EasyJet. Brussel wil dat Lufthansa macht inlevert op belangrijke luchthavens.

En de winnaar is … de farmaceutische industrie

De beurzen zijn roodgekleurd door de coronacrisis, maar er is één sector die zijn koersen heeft zien stijgen. Beleggers vluchten naar bedrijven die geneesmiddelen maken.

Ondanks de coronacrisis hebben farmabedrijven hun koersen dit jaar zien stijgen.

Producenten van geneesmiddelen gelden als een veilige haven voor beleggers.

Discussie over prijzen van geneesmiddelen is naar de achtergrond gedrongen.

Iedere maandag staat er achter in de papieren versie van het FD een wekelijkse grafiek, die dit jaar een opmerkelijk beeld te zien geeft. Het is een staafdiagram met zeventien rode balkjes en één groen balkje. Eén positieve uitzondering in een bloedbad, aangericht door de coronacrisis.

De balkjes geven het koersverloop weer van de 18 belangrijkste economische sectoren waarin beursgenoteerde bedrijven actief zijn. Ze hebben allemaal verloren, behalve dan die ene sector met het groene balkje: de farmaceutische industrie.

FNV-pensioenonderhandelaar: ‘Raar als we de komende jaren vasthouden aan de oude kortingsregels’

FNV-pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga denkt dat nieuwe pensioenstelsel voor iedereen een hoger verwacht pensioen oplevert. ‘Maar garanties zijn er niet’

Nieuwe pensioen is persoonlijker, maar géén persoonlijk pensioenpotje.

Kan nog jaren duren voordat het is ingevoerd. Als onder de nieuwe regels verlagingen van de pensioenen niet nodig zijn, dan nu ook niet, vindt Elzinga.

Iedereen erop vooruit in het nieuwe pensioenstelsel? Zo hard wil FNV-pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga het eigenlijk niet gezegd hebben. ‘Het lijkt erop dat door de nieuwe regels het pensioen dat mensen kunnen verwachten — werkenden en gepensioneerden — wat hoger kan worden. Zo veel geld zit er in de pot. Maar het blijft een verwachting, er zijn — net als nu — geen garanties.’

Elzinga is de hoofdonderhandelaar voor FNV op het pensioendossier, sinds 2017. Toen leek de polder nog in te stemmen met persoonlijke pensioenpotjes. Het liep anders. Bijna een jaar na het pensioenakkoord van vorige zomer hoopt hij de komende weken de uitwerking van dat akkoord af te ronden, met een collectief en volgens de bond solidair pensioen.

Maar op veel punten zijn de onderhandelaars van vakbonden, werkgevers en kabinet er nog niet uit. Het zou kunnen dat niet alles voor de zomer is opgelost. ‘Mijn verwachting is dat er na vrijdag een hoofdlijnennotitie ligt, met nog een aantal puzzelstukjes waarover je het nog niet eens bent.’

Curatoren failliet Eurocommerce vangen bot bij Hoge Raad

Curatoren van de failliete vastgoedreus Eurocommerce hoopten €7 mln van de belastingdienst te krijgen.

Het fonds zou dit bedrag tien jaar geleden te veel hebben betaald, maar de Hoge Raad stelt nu de fiscus in het gelijk.

Schuldeisers kunnen naar hun geld fluiten, onder hen ABN Amro, dat nog een vordering van €85 mln heeft.

‘Een bittere teleurstelling’, noemt curator Paul Schepel de uitspraak van de Hoge Raad: schuldeisers van het failliete Eurocommerce, ooit het grootste kantorenfonds van Nederland, kunnen geen aanspraak maken op een miljoenenteruggaaf van de fiscus. In cassatie steekt de hoogste rechter in belastingzaken daar definitief een stokje voor.

Btw-truc

Eurocommerce haalde volgens de dienst een truc uit om onder de belastingregels uit te komen. Het fonds had Le Carrefour als projectontwikkelaar laten bouwen, maar als het in die hoedanigheid het gebouw zou hebben doorverkocht, had Eurocommerce omzetbelasting moeten afdragen. Als het daarentegen als verhuurder het gebouw zou verkopen, gold de verkoop als belastingvrij.

En dus wierp het fonds zich vlak voor de overdracht op als verhuurder door met een bedrijf een tijdelijk huurcontract van twee weken af te sluiten. Een opmerkelijk korte periode: in de vastgoedsector zijn huurcontracten van tien jaar of langer niet ongebruikelijk. De Belastingdienst weigerde om de mogelijk te veel betaalde €21 mln aan omzetbelasting terug te geven.

De fiscus krijgt nu definitief zijn gelijk van de Hoge Raad. Die herhaalt wat zowel de rechter in Arnhem in 2017 en het gerechtshof een jaar later al constateerden, namelijk dat Eurocommerce niet als verhuurder kan worden beschouwd. De korte duur van het huurcontract, en het feit dat Eurocommerce het scenario vooraf al had doorgesproken met Rreef als gegarandeerde koper, wijzen erop dat het fonds Le Carrefour niet ‘duurzaam’ wilde verhuren, maar juist zo snel mogelijk wilde verkopen.

‘TUI wil vanaf juni weer vliegen binnen Europa’

Het Duitse reisbedrijf TUI zou vanaf juni weer een aantal vluchten in Europa willen hervatten. Dat heeft ceo Fritz Joussen gezegd in de Duitse krant Rheinische Post. Het Spaanse eiland Majorca, geliefd onder Duitse toeristen, zou een van de eerste vliegbestemmingen zijn.

Het aandeel van de organisatie stond na de mededeling 15,3% hoger. TUI hoopt door eind juni op te starten nog te profiteren van het zomerseizoen. Het bedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een verlies van €540 mln en maakte eerder deze maand bekend tot 8000 banen te willen schrappen, als onderdeel van een bezuinigingspakket dat de kosten met 30% moet verlagen.

Bron: Financieel Dagblad Dinsdag 26 mei 2020

Nieuwsgierig geworden?

Bent u voor uw onderneming op zoek naar een oplossing om kosten te besparen bij het inhuren van extra personeel?

Bent U benieuwd of dit concept voor u voordelen kan hebben en kosten kan besparen?

Lees meer over de voordelen op onze website, of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Misschien ook interessant

miniUitzendbureau - belangrijkste 8 gebeurtenissen
Algemeen

Belangrijkste 8 gebeurtenissen

miniUitzendbureau nieuwsoverzicht van belangrijkste 8 gebeurtenissen met betrekking tot de huidige Coronacrisis van de afgelopen dagen voor ondernemers dinsdag 26 mei 2020.